Токсоплазмоза по време на бременност

Котката е чудесен домашен любимец, но може да бъде опасна за бременната жена. Пухкавите животинки могат да бъдат преносителите на заболяване, което сериозно уврежда развитието на плода – токсоплазмоза.

Токсоплазмоза по време на бременност

Болестта представлява паразитна инфекция като източник на зараза са котките. Те се заразяват при консумация на инфектирано месо, след което отделят паразита чрез изпражненията си.

Така при контакт с котешките фекалии (например при почистване на тоалетната) хората могат да се заразят с токсоплазмоза. Заболяването се преболедува веднъж в живота като след това се създава траен имунитет. В много от случаите то преминава толкова леко, че човек дори не разбира, че е болен. При някои хора може да се наблюдават повишена телесна температура, увеличени лимфни възли, отпадналост, кожен обрив. Те преминават бързо и без последствия.

Бременна съм, а имам котка трябва ли да се притеснявам

Заразяването с токсоплазмоза по време на бременността е рядко срещано – около 1% от всички бременности. Ако котката се отглежда на закрито, не напуска жилището и се храни само с консервирана храна, вероятността да е преносител на токсоплазмоза е малка, тъй като обикновено животните се заразяват отвън чрез консумация на месо (мишки, птици).

Тъй като котката отделя паразита чрез изпражненията си, тя може да го предаде и на други животни. Човек може да се зарази и след консумация на недостатъчно термично обработено месо, затова на бременните се препоръчва да избягват сурови колбаси и полуготови меса.

Паразитите се развиват във влажни места, така че котешкия пясък или почвата в градинките и парковете е чудесна среда за тях, където могат да живеят седмици наред извън гостоприемника.

Ако имате или някога сте имали котка, вероятността вече да сте били изложени на влиянието на паразита и да сте развили имунитет е огромна. Това означава, че нямате повод за притеснение по време на бременността. За да сте спокойни може да си направите още в началото на бременността специфично изследване, което показва дали в организма ви има наличие на антитела срещу паразита. Изследват се два вида имуноглобулини IgG и IgM, които показват дали някога сте прекарали инфекцията.

Как да се предпазим от токсоплазмоза

· Внимавайте с какво храните котката – купувайте само качествена котешка храна и варете добре месото и рибата, които давате на животинчето;

· Тоалетната на животното трябва да се почиства ежедневно, но докато сте бременна, нека с това се занимава друг член на семейство, като спазва строги изисквания за хигиена – работа с ръкавици и старателно измиване на ръцете след това;

· Уверете се, че всички животински продукти, които консумирате са преминали достатъчна термична обработка;

· Ако работите в градината използвайте ръкавици и си измивайте ръцете веднага след това;

· Мийте добре плодовете и зеленчуците преди консумация и задължително мийте ръцете си след работа със сурово месо;

Лечение на токсоплазмозата по време на бременността

Тежките увреждания настъпват главно при заразяване през първия триместър, но риск има през цялата бременност. Ако се докаже заразяване, по преценка на лекаря, се предписват лекарства, сред които и няколко вида антибиотици, които намаляват риска от увреждания на бебето.

При тежка инфекция и доказани ехографски увреждания на плода се обсъжда прекъсване на бременността.

При заразяване през първия триместър има риск от спонтанен аборт. При около 10% от бебета, заразени вътреутробно с токсоплазмоза има засягане на очите, слуха и централната нервна система. При останалите няма никаква симптоми, а само се откриват антитела в серума, които доказват преболедуването на инфекцията и получения имунитет.

Ранното започване на лечение значително намалява риска от усложнения.

Дете, родено от майка с доказана инфекция по време на бременността, се проследява в рамките на най-малко една година след раждането и при нужда се лекува.

Прочетете и статията ни за домашните любимци и новороденото – ще ви бъде интересна.

f | Сподели с приятели