Коликите и кърменето – имат ли връзка

Какво да направите, когато кърмите бебето си и то има колки и има ли връзка между тях. Ще се постараем да отговорим на тези въпроси.

Колики и кърмене

Какво представляват коликите

Коликите се изразяват в болки в корема, повишено газообразуване, силен плач, раздразнителност. Най-често настъпват около втората-третата седмица след раждането и продължават докато бебето навърши 3-4 месеца, но е възможно както да започнат малко по-рано, така и да продължат по-дълго – до захранването с твърди храни.

Как да различим коликите от обикновения бебешки плач

При колики бебето плаче неутешимо, продължително, свива крачета към корема, свива юмручета, наблюдава се повишено газообразуване. Някои бебета преживяват коликите по-леко, докато други плачат с часове и стават силно раздразнителни. Друг характерен признак на коликите е, че се проявяват най-често в късния следобед и вечер.

Обикновено бебето се успокоява от гушкане, люлеене, масаж, топли компреси на коремчето, но в някои случаи нищо не помага и това предизвиква силна тревога у родителите.

Въпреки че изглеждат страшни, коликите реално не са опасни за бебето и преминават от само себе си. Ако не преминат до 6-тия месец или ако са в съчетание с други симптоми като разстройство, кръв в изпражненията, слабо наддаване на тегло, вече се подозира здравословен проблем.

Какви могат да са причините за неутешимия бебешки плач, наречен колики

· Незряла храносмилателна система – това е най-честото обяснение на педиатрите. Недоброто храносмилане води во газове и болка. С времето това се израства и коликите постепенно спират.

· Свръхстимулация на сетивата – умора, превъзбуда, твърде много хора, може да натоварят и изнервят бебето, чиято нервна система все още не умее да се справя добре със стимулите. Това може да стане причина за силен и продължителен плач.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

· Рефлукс – физиологичния рефлукс при кърмачетата може да бъде предпоставка за поява на колики. Характеризира се с връщане на стомашната киселина през хранопровода към гърлото. Засилва се в легнало положение, което често става причина за усливане на плача щом бебето бъде оставено в леглото. Обикновено след 6-тия месец този проблем отшумява.

· Прехранване – някои бебета са по-лакоми и се хранят твърде бързо, така поемат много кърма за кратко време, в следствие на което могат да връщат мляко, да получат колики и да станат неспокойни след нахранване. Обикновено след като върнат излишното мляко, те се успокояват. Ако бебето е здраво и наддава добре, това не е повод за притеснение. Може да пробвате различни пози за кърмене, при които се регулира струята на млякото и да оригвате по-често бебето.

· Хранителна непоносимост – коликите могат да са реакция на непоносимост към някоя от храните, които майката консумира. Най-често заподозрени са млечните продукти.

Какво да правим ако кърмачето има колики

Не прекратявайте кърмене заради това, че бебето има колики. Хранените с адаптирано мляко деца също често страдат от колики. Смяната на кърмата с формула дори вероятно ще задълбочи проблема, а и ще лишите бебето си от ценните ползи на кърмата.

Как да решим проблема

· Кърмене на поискване – давайте на бебето да суче когато пожелае. Неутешимия плач може да е от глад, а и сученето и контактът с майката действат успокояващо. Предлагайте само едната гърда по време на едно хранене, като ги редувате. Ако бебето продължава да показва признаци на глад, предложете му и втората гърда, но само след като се уверите, че е приключило с първата;

· Намаляване потока на млякото – кърмене в легнала позиция или наклонена назад, с помощта на гравитацията ще направят струята мляко по-слаба;

· Помогнете на бебето да се оригва – не само по време на хранене, но и при плач бебето поема много въздух, който може да доведе до дискомфорт и газове. Чрез оригването, попадналия в стомахчето му, въздух излиза навън;

· Гушкане – прегръдка, люлеене, носене в слинг действат успокояващо на кърмачето;

· Ако храните бебето с изцедена кърма от шише, уверете се, че отвора на биберона не е твърде голям и бебето не изпива млякото много бързо като поглъща и голямо количество въздух;

· Опитайте да успокоите бебето чрез топла вана или масаж на коремчето;

· Белият шум действа приспивно и успокоително на бебета, за целта може да използвате сешоар, абосорбаторът в кухнята или приложение за бял шум на телефона или компютъра;

· Медикаменти против колики – може да дадете на бебето чай или капки против колики. Чаят съдържа билки, облекчаващи стомашния дискомфорт, а капките най-често биват два вида: първите имат съставка, намаляваща газовете в коремчето, а вторите съдържат ензима лактаза, който подпомага усвояването на лактозата от млякото. Консултирайте се с педиатъра за да изберете подходящите за вашето дете;

· Обмислете диетата си – макар и рядко, причината за неразположението на кърмачето може да е някоя храна, която консумирате. За да разберете коя е, премахвайте потенциалните причинители един по един като си водите дневник. Имайте предвид, че може да са необходими до 10-14 дни след спирането на някоя храна докато организмът се изчисти напълно от нея и се забележи подобрение. Храните, които е добре да спрете са:

 • Млечни продукти
 • Соя
 • Кофеин
 • Фъстъци
 • Царевица
 • Ракообразни
 • Ядки
 • Бобови
 • Броколи, карфиол
 • Цитруси
 • Шоколад
 • Яйца

Прочетете и статията ни за кърменето и пушенето – също предизвикващо колики и изключително вредно за новороденото.

f | Сподели с приятели