Високо кръвно налягане през бременността – кога е опасно

Високото кръвно налягане по време на бременността крие рискове както за майката, така и за бебето. Около 10 % от бременните жени страдат от хипертония. Обикновено тя се проявява след 20-та гестационна седмица и може да продължи до самото раждане.

Високо кръвно налягане през бременността – кога е опасно

Кое кръвно налягане се счита за високо

Нормалното кръвно налягане е със стойности близки до 120/80. Когато те надвишат 140/90 се счита, че става дума за хипертония. Резките колебания в кръвното налягане, което ту се вдига, ту се смъква, както и приближаването на горната и долната граница, също са тревожен сигнал.

До какво води високото кръвно налягане през бременността

Колебанието на кръвното налягане нарушава кръвотока към плацентата и снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. Хипертонията може да засегне мозъчните структури на бебето и да наруши развитието им. Съществува опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Трайното повишаване на кръвното налягане може да доведе до отлепяне на плацентата, което крие риск за живота както на бебето така и на майката.

Хипертонията често е признак за прееклампсия. Това е опасно състояние, при което се наблюдава повишаване на кръвното, наличие на белтък в урината, отоци по крайниците. Ако не се открие навреме прееклампсията води до увреждане на бъбреците, сърцето, черния дроб и мозъка на майката и може да завърши фатално.

Рискови фактори за развитие на хипертония:

· Тютюнопушене – цигарите нарушават обменните процеси в кръвоносните съдове и влошават функцията им;

· Затлъстяване – около 70% от жените с наднормено тегло страдат от хипертония;

· Злоупотреба с алкохол;

· Прекомерна консумация на сол;

· Възраст над 35 години;

· Фамилна обремененост за хипертония;

· Прееклампсия при предишна бременност;

· Захарен диабет;

· Заболявания на щитовидната жлеза;

· Нарушение на активността на надбъбречните жлези;

· Стрес и напрежение;

· Бременност с близнаци;

Симптоми на повишеното кръвно налягане:

· Отоци по ръцете, краката и лицето;

· Бързо наддаване на тегло с повече от 1 кг. на седмица;

· Главоболие;

· Замайване и зрителни смущения;

· Силно гадене или повръщане;

· Шум в ушите;

Възможно е да нямате симптоми и да се чувствате добре, а въпреки това да имате хипертония. Затова единствения начин да сте сигурни за здравето си е редовното мерене на кръвното налягане. Ако имате отоци по краката, пробвайте да ги вдигнете високо за около 30 минути. Ако подуването не спадне в много вероятно да се касае за проблем с кръвното налягане.

Диагноза и лечение

Ако установите високи стойности на кръвното налягане у дома, веднага се свържете с вашия лекар. Нужен е ехографски преглед за проследяване състоянието на плацентата и тоновете на бебето, количеството околоплодна течност. Необходими са изследвания на урината и пълна кръвна картина, анализират се показателните на кръвосъсирването и функцията на черния дроб. Възможно е да се наложи ЕКГ, както и ехография на бъбреците.

Лечението е сложно и комплексно. Ако кръвното налягане е много високо, има данни за прееклампсия или страдание на плода, лечението се провежда в болница.

Как протича раждането

Ако хипертонията е овладяна, жената може да роди естествено. Решението трябва да се вземе от специалист когато раждането наближи. При наличие на усложнения може да се наложи Цезарово сечение.

Как да избегнем повишаването на кръвното налягане през бременността

1. Спазвайте здравословна диета – намалете приема на сол, кофеин, мазнини. Наблегнете на зеленчуци и плодове, нетлъсти меса и риба;

2. Умерено наддаване на тегло – консумацията на твърде много захар и мазнини, съчетана с обездвижване може да доведе до надаване на много килограми по време на бременността, което увеличава риска от хипертония;

3. Откажете се от тютюнопушенето;

4. Движете се, запишете се на йога за бременни, гимнастика, плуване;

5. Намалете стреса, спете достатъчно, разхождайте се сред природата, медитирайте;

6. Ако имате заболявания като диабет, Хашимото, лупус, бъбречни проблеми, то те трябва да бъдат добре контролирани преди забременяването;

f | Сподели с приятели