Мигрена по време на бременност

Мигрената е състояние, характеризиращо се с епизоди на силно главоболие, което може да засегне едната или двете половини на главата и продължава от няколко часа до няколко дни.

Мигрена по време на бременност

Болката е силна, пулсираща, често е съпроводена с гадене, повръщане, световъртеж, умора. Понякога мигренозният пристъп може да се предшества от т.нар „аура“ – временна загуба на периферното зрение, замъглено или двойно виждане, причерняване, непоносимост към светлина. При тежките форми може да се наблюдава световъртеж, изтръпване на ръцете или краката.

Защо бременните жени може да страдат от мигрена

Мигрената може да се появи във всеки един период от живота, но при много жени се отключва именно през бременността. При други, които са диагностицирани с мигрена от преди, по време на бременността пристъпите зачестяват или стават по-интензивни.

Причината затова е връзката между хормоналния баланс на жената и мигренозните пристъпи. Смята се, че естрогена оказва влияние върху главоболието. Затова епизодите често се появяват по време на овулация, менструация, бременност или в периода на настъпваща менопауза.

Освен хормоналните промени има и други фактори, които оказват влияние върху мигренозните пристъпи при бременност – стреса и тревожността от новото състояние, дехидратацията, нарушенията на съня, някои медикаменти, промяната в кръвното налягане.

Възможно е обаче мигренозните пристъпи да намалеят през бременността. Някои жени, които са страдали от менструална мигрена преди забременяването, отбелязват подобрение по време на деветте месеца.

Кога да потърсите лекарска помощ

Ако сте бременна и за пръв път получавате пристъп на силно главоболие с локализирана, пулсираща болка, което не преминава от кратка почивка и чаша течност – чай или вода, обърнете се към вашия гинеколог. Той може да ви пусне изследвания или да ви насочи към невролог за уточняване на диагнозата.

В случай, че страдате от мигрена още преди зачеването, говорете с акушер-гинеколога при първото посещение по въпроса как да държите главоболието под контрол. Обсъдете възможностите за лечение, тъй като не всички медикаменти са позволени през бременността.

Нужно е да се обадите на лекар ако главоболието е придружено със схващане на врата, силен световъртеж, повръщане и не преминава в рамките на 24 часа. Също и в случаите, в които пристъпа не се влияе от препоръчаните медикаменти.

Опасна ли е мигрената по време на бременност

В повечето случаи мигренозните пристъпи не са опасни и преминават спонтанно без да оказват влияние върху бременната жена или плода.

Съществуват обаче някои изследвания, според които жените, страдащи от мигрена са изложени на по-голям риск от развитие на хипертония или прееклампсия. Затова е важно да обсъдите състоянието си с вашия лекар, да следите кръвното налягане и редовно да правите профилактични изследвания на кръв и урина. Също така ако забележите отоци на ръцете или краката се свържете възможно най-бързо с лекаря.

Как да предотвратим мигренозните пристъпи през бременността

Специалистите съветват да си водите дневник за да установите, кои са факторите, отключващи главоболието. Добре е да записвате кога точно е започнало главоболието, колко време е продължило, какви храни и напитки сте приемали през последните 24 часа, какви медикаменти сте приемали. Отключващи фактори могат да бъдат:

  • Тютюнев дим;
  • Някои храни и напитки – шоколад, сирене, риба, изкуствени подсладители, червено вино;
  • Силна светлина
  • Силен, неприятен шум;
  • Прекомерна топлина;
  • Стрес и напрежение;
  • Физическо натоварване;
  • Прием на кофеин (при някои жени кофеинът оказва благоприятно влияние като намалява главоболието и често присъства в медикаменти срещу мигрената, но при други може да има обратния ефект);
  • Определени миризми;

Тъй като при всяка жена, провокиращите фактори може да са различни, воденето на дневник ще ви помогне да установите, кое влияе на вашите пристъпи и да ги редуцирате.

Как да облекчим мигрената

Намалете напрежението

Стресът е една от водещите причини за поява на мигренозен пристъп. Опитайте да се отпуснете, вдишвайте спокойно и равномерно, отърсете се от негативните мисли и тревоги. Пробвайте различни техники като йога, медитация, масаж, разходки сред природата.

Кратък хладен душ или обливане на лицето със студена вода намалява главоболието

Достатъчно сън

Много жени страдат от нарушения на съня по време на бременността, а това усилва епизодите на мигрена. Опитайте да си лягате по-рано или спете през деня. Чай от маточина или мента както и прием на магнезий преди лягане ще ви помогне да спите по-добре.

Кратка почивка

Когато усетите, че започва пристъп, възможно най-бързо си легнете в тъмна, тиха и прохладна стая. Може да поставите студен компрес върху челото.

Пийте достатъчно вода

Дехидратацията е причина за главоболие при много хора, включително и при бременните жени. Гаденето и повръщането през първите месеци допълнително усложняват проблема. Уверете се, че пиете поне 1,5-2 литра вода дневно. Чай от маточина, мащерка, лайка, шипка са безопасни по време на бременност, така че може да ги включите в менюто си.

Не използвайте вкъщи ароматизатори за въздух или силни парфюми.

Поддържайте стайна температура от 20-22 градуса и редовно проветрявайте спалнята.

f | Сподели с приятели