Кои са най-критичните периоди по време на бременността?

Най-критичните периоди по време на бременността – кои са те? Кога е най-добре да внимавате малко повечко, докато сте бременна и защо?

опасни дни по време на бременността

Дали има опасност повече в едни периоди на бременността от аборт и помятане, отколкото в други? Защо специалистите отделят определени седмици от трите триместъра на бременността, през които риска за бебето и майката е значително по-завишен?

На всички тези въпроси ще се опитаме максимално изчерпателно да ви отговорим в тази си статия, за да ви успокоим, да ви предложим полезна информация и най-вече да ви дадем увереност, че всичко с вас, с бременността ви и бебето ви ще е супер наред!

Например през периода на 9-та Гестационна седмица до 12-та, тоест трети месец от бременността – обикновено бременните жени са много разсеяни, чувствителни, раздразнителни и промяната с бурни темпове, която расте в тях ги стресира и омайва едновременно.

Преди да ви разкажем за най-критичните периоди по време на бременността – прочетете и материала ни за бременността и ниското кръвно – ще ви даде практични съвети за подобен неприятен проблем!

Най-критичните периоди по време на бременността – кои са те в трите триместъра на една бременност и защо са такива?

Като цяло хиляди пъти сме ви съветвали, че за да имате една лека, безпроблемна и пълноценна бременност – нужно е да обръщате нужното внимание на здравословното си състояние и да посещавате редовно наблюдаващият ви акушер-гинеколог!

Лекото раждане няма пряка зависимост с леката бременност, но определено двете неща имат много общо. През цялото време на бременността се осъществява една уникална симбиоза и сливане на два отделни човешки организма – този на майката и на бебето ѝ.

Съвсем простичко, ако адаптацията на мама към бебето и обратното минава леко – то и самата бременност протича по този начин. Уловката в целия процес, обаче колкото и да не ни се иска да помрачаваме идеалната картинка е, че понякога тази адаптация е твърде сложна и може да възникнат редица усложнения за съжаление.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Именно през тези специфични периоди на сложна адаптация специалистите говорят за най-критичните периоди по време на бременността, отчетени при почти всяка жена!

Масово критичните моменти могат да се овладеят, така че да няма фатална опасност за майката и бебето – но това изисква навременна диагноза и адекватно лечение. Именно поради тези причини консултациите при специалиста не бива да се пренебрегват и задължителните прегледи и изследвания по време на 9-те месеца бременност да бъдат направени. Когато изпитате и най-малък дискомфорт и съмнение за нормалността на вашата бременност, винаги се свържете веднага с лекаря си!!!

Най-критичните периоди за бременната и бебето през първия Триместър са няколко:

Тук говорим за периода на 2-ра;3-та седмица от бременността, за този между 8-ма и 12-та седмица също. Още преди да е разбрала, че е бременна една жена, има опасност да загуби бебето си. Това става точно през 2-та, 3-та седмица от развитието на бременността и се свързва предимно с имплантирането на плода в лигавицата на матката.

Имплантацията на плода може да бъде възпрепятствана от редица причини. Така например бременната може да има миома именно в маточната лигавица и затова да се наложи незакрепения плод да бъде изхвърлен и бременността прекъсната.

Освен това точно в тези ранни седмици на бременността е най-голяма опасността от поява на генетични аномалии или хромозомни в плода. Тогава самата природа прави така да се каже естествен подбор и увредения плод бива абортиран, а бременността прекратена по естествен път, понякога без да разбере жената – защото си мисли, че има по-тежък цикъл!

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Когато жената забременява повече от три пъти и винаги абортира в ранния етап на бременността е нужно да се задълбочи изследването в рода ѝ и този на мъжа ѝ за генетична обремененост!!! В тази крехка фаза на бременността е много опасно и тежкото физическо натоварване, така че избягвайте го!

През 8-ма до 12-та седмица от Първия Триместър се развива и плацентата. Това е сред най-критичните периоди по време на бременността, понеже има опасност от хормонални аномалии у майката. Функциите на яйчниците са нарушени поради предишни аборти, заради възпаление или поради вродени заболявания. Много жени прокървяват около 12-та седмица от бременността понеже им липсва прогестерон. Затова е нужно да се подложат на терапия с медикаменти съдържащи го.

До края на Първи Триместър трябва задължително да си направите изследване на кръвна захар, кръвна картина, утайка, проби от урина за инфекции, за резус-фактор кръвна група, васерман и антигени, както и цитонамазка. Запомнете, ако имате кървене, веднага посетете лекаря си!!!

Най-критичните периоди за бременната и бебето през Втори Триместър:

Втория Триместър на бременността включва седмиците от 15-та до 27-ма гестационна. Най-критични са седмиците между 18-та и 22-ра за бебето и майката. Тук най-често различни инфекции причиняват увреждане функциите на плацентата и последващи фатални последствия.

Бъдете внимателни за Хламидия, за Уреаплазма, Токсоплазма и други. Все пак не изпадайте в паника – ако сте имали неустановена инфекция и сега тя се е появила в този период на бременността! Можете да я излекувате с предписани антибиотици безвредни за плода в утробата ви и вашето бебе да се роди напълно нормално и здраво.

По време на Втория Триместър матката нараства неимоверно много. Поради това могат да възникнат аномалии в прилежанието на плацентата за плода. Говорим за състояния, като предлежаща плацента или закрепена ниско такава. Опасности, като отлепяне на плацентата и прокървяване са напълно реални и изискват болнично лечение, за да запазите бебето.

До края на Втория триместър е нужно да си направите отново изследване на кръвна картина и захар, на утайка и урината, за антитела и скрининг на база биохимия за генетични изменения у плода. Последното изследване е платено и не се включва по здравна каса, но е много важно особено за жени в напреднала възраст над 40-те си години!

По време на този период от бременността веднага потърсете лекаря си, ако прокървите или пък усетите контракции в матката!!!

Най-критичните периоди за бременната и бебето през Третия Триместър:

През Третия Триместър трябва да си направите изследвания за кръвна картина, кръвна захар и утайка отново, за инфекции в урината и във влагалищния секрет. Ако се появят отоци с големи размери по краката ви, изтичане на околоплодни води, кървене, контракции в матката – веднага потърсете наблюдаващият ви акушер-гинеколог. Като цяло Третия Триместър на бременността започва от 28-ма гестационна седмица натам и най-опасния период е между 28-ма и 32-ра гестационна седмица.

Опасностите са, както за бебето така и за майката. Говорим за отлепена плацента, кислороден глад на плода, преждевременно пукване на околоплодните води заради инфекция. Ранните контракции могат пък да разширят маточната шийка и да предизвикат преждевременно раждане! Тук много често има опасност и от високо кръвно налягане свързано със силно главоболие, отоци в крайниците и бързо наддаване на тегло.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Най-критичните периоди по време на бременността за бебето и майката са доста, но пък приятните моменти са много повече. С навременни изследвания и предприемане на нужното лечение, бременността ви може да протече напълно нормално. Затова не се тревожете, а просто обръщайте внимание на тялото и здравето си!

Дано ви бяхме полезни, а сега е време за статията ни с важни съвети за рискова бременност.

| Сподели с приятели