Кои са най-критичните периоди по време на бременността

Най-критичните периоди по време на бременността – кои са те? Кога е най-добре да внимавате малко повечко, докато сте бременна и защо?

опасни дни по време на бременността

Дали има опасност повече в едни периоди на бременността от аборт и помятане, отколкото в други? Защо специалистите отделят определени седмици от трите триместъра на бременността, през които риска за бебето и майката е значително по-завишен?

На всички тези въпроси ще се опитаме максимално изчерпателно да ви отговорим в тази си статия, за да ви успокоим, да ви предложим полезна информация и най-вече да ви дадем увереност, че всичко с вас, с бременността ви и бебето ви ще е супер наред.

Например през периода на 9-та Гестационна седмица до 12-та, тоест трети месец от бременността – обикновено бременните жени са много разсеяни, чувствителни, раздразнителни и промяната с бурни темпове, която расте в тях ги стресира и омайва едновременно.

Преди да ви разкажем за най-критичните периоди по време на бременността – прочетете и материала ни за бременността и ниското кръвно – ще ви даде практични съвети за подобен неприятен проблем.

Най-критичните периоди по време на бременността – кои са те в трите триместъра на една бременност и защо са такива

Като цяло хиляди пъти сме ви съветвали, че за да имате една лека, безпроблемна и пълноценна бременност – нужно е да обръщате нужното внимание на здравословното си състояние и да посещавате редовно наблюдаващият ви акушер-гинеколог.

Лекото раждане няма пряка зависимост с леката бременност, но определено двете неща имат много общо. През цялото време на бременността се осъществява една уникална симбиоза и сливане на два отделни човешки организма – този на майката и на бебето ѝ.

Съвсем простичко, ако адаптацията на мама към бебето и обратното минава леко – то и самата бременност протича по този начин. Уловката в целия процес, обаче колкото и да не ни се иска да помрачаваме идеалната картинка е, че понякога тази адаптация е твърде сложна и може да възникнат редица усложнения за съжаление.

Именно през тези специфични периоди на сложна адаптация специалистите говорят за най-критичните периоди по време на бременността, отчетени при почти всяка жена.

Масово критичните моменти могат да се овладеят, така че да няма фатална опасност за майката и бебето – но това изисква навременна диагноза и адекватно лечение. Именно поради тези причини консултациите при специалиста не бива да се пренебрегват и задължителните прегледи и изследвания по време на 9-те месеца бременност да бъдат направени. Когато изпитате и най-малък дискомфорт и съмнение за нормалността на вашата бременност, винаги се свържете веднага с лекаря си.

Най-критичните периоди за бременната и бебето през първия триместър

Тук говорим за периода на 2-ра;3-та седмица от бременността, за този между 8-ма и 12-та седмица също. Още преди да е разбрала, че е бременна една жена, има опасност да загуби бебето си. Това става точно през 2-та, 3-та седмица от развитието на бременността и се свързва предимно с имплантирането на плода в лигавицата на матката.

Имплантацията на плода може да бъде възпрепятствана от редица причини. Така например бременната може да има миома именно в маточната лигавица и затова да се наложи незакрепения плод да бъде изхвърлен и бременността прекъсната.

Освен това точно в тези ранни седмици на бременността е най-голяма опасността от поява на генетични аномалии или хромозомни в плода. Тогава самата природа прави така да се каже естествен подбор и увредения плод бива абортиран, а бременността прекратена по естествен път, понякога без да разбере жената – защото си мисли, че има по-тежък цикъл.

Когато жената забременява повече от три пъти и винаги абортира в ранния етап на бременността е нужно да се задълбочи изследването в рода ѝ и този на мъжа ѝ за генетична обремененост. В тази крехка фаза на бременността е много опасно и тежкото физическо натоварване, така че избягвайте го.

През 8-ма до 12-та седмица от Първия Триместър се развива и плацентата. Това е сред най-критичните периоди по време на бременността, понеже има опасност от хормонални аномалии у майката. Функциите на яйчниците са нарушени поради предишни аборти, заради възпаление или поради вродени заболявания. Много жени прокървяват около 12-та седмица от бременността понеже им липсва прогестерон. Затова е нужно да се подложат на терапия с медикаменти съдържащи го.

До края на Първи Триместър трябва задължително да си направите изследване на кръвна захар, кръвна картина, утайка, проби от урина за инфекции, за резус-фактор кръвна група, васерман и антигени, както и цитонамазка. Запомнете, ако имате кървене, веднага посетете лекаря си.

Най-критичните периоди за бременната и бебето през втори триместър

Втория Триместър на бременността включва седмиците от 15-та до 27-ма гестационна. Най-критични са седмиците между 18-та и 22-ра за бебето и майката. Тук най-често различни инфекции причиняват увреждане функциите на плацентата и последващи фатални последствия.

Бъдете внимателни за Хламидия, за Уреаплазма, Токсоплазма и други. Все пак не изпадайте в паника – ако сте имали неустановена инфекция и сега тя се е появила в този период на бременността! Можете да я излекувате с предписани антибиотици безвредни за плода в утробата ви и вашето бебе да се роди напълно нормално и здраво.

По време на Втория Триместър матката нараства неимоверно много. Поради това могат да възникнат аномалии в прилежанието на плацентата за плода. Говорим за състояния, като предлежаща плацента или закрепена ниско такава. Опасности, като отлепяне на плацентата и прокървяване са напълно реални и изискват болнично лечение, за да запазите бебето.

До края на Втория триместър е нужно да си направите отново изследване на кръвна картина и захар, на утайка и урината, за антитела и скрининг на база биохимия за генетични изменения у плода. Последното изследване е платено и не се включва по здравна каса, но е много важно особено за жени в напреднала възраст над 40-те си години.

По време на този период от бременността веднага потърсете лекаря си, ако прокървите или пък усетите контракции в матката.

Най-критичните периоди за бременната и бебето през третия триместър

През Третия Триместър трябва да си направите изследвания за кръвна картина, кръвна захар и утайка отново, за инфекции в урината и във влагалищния секрет. Ако се появят отоци с големи размери по краката ви, изтичане на околоплодни води, кървене, контракции в матката – веднага потърсете наблюдаващият ви акушер-гинеколог. Като цяло Третия Триместър на бременността започва от 28-ма гестационна седмица натам и най-опасния период е между 28-ма и 32-ра гестационна седмица.

Опасностите са, както за бебето така и за майката. Говорим за отлепена плацента, кислороден глад на плода, преждевременно пукване на околоплодните води заради инфекция. Ранните контракции могат пък да разширят маточната шийка и да предизвикат преждевременно раждане. Тук много често има опасност и от високо кръвно налягане свързано със силно главоболие, отоци в крайниците и бързо наддаване на тегло.

Най-критичните периоди по време на бременността за бебето и майката са доста, но пък приятните моменти са много повече. С навременни изследвания и предприемане на нужното лечение, бременността ви може да протече напълно нормално. Затова не се тревожете, а просто обръщайте внимание на тялото и здравето си.

Дано ви бяхме полезни, а сега е време за статията ни с важни съвети за рискова бременност.

f | Сподели с приятели