Масаж за бременни

Зачеването е радост за майката, пораждащо и много въпросителни за здравето на плода и предстоящите промени в тялото ѝ.

масаж за бременни

Масажът за бременни облекчава тежестта в краката, болката в кръста, мускулното и нервното напрежение. Подходящ е за всяка жена, стига бременността и да протича без усложнения. Прави се на цяло тяло, но след третия месец, когато плодът вече стабилно се е закрепил за стените на матката, преди това не се препоръчва.

Задържането на течност и токсини – отпадните продукти от обмяната на веществата във видоизменените мастни клетки са причина за целулита. Връзката между трупането на мазнини и образуването на целулит е тясна, затова проблемът е комплексен.

При бременните обаче се наблюдава така нареченият отточен целулит и в Центъра за масажи препоръчват той да се третира с натурални продукти, които са безопасни за майката и плода. Ароматерапията играе положителна роля, но трябва да се прилага от специалист, който е наясно с дозировката на етерични масла, които се добавят към базовите.

Противопоказни са етеричните масла, които съдържат ретинол, тъй като макар и в малък процент могат да доведат до малформации в крайниците на плода. От базовите масла са подходящи от макадамия (антиалерген), бадемово (за еластичност на кожата), арган, свещица (за подобряване на тургура на кожата). Не бива да се използват етерични масла, които активират кръвообращението и имат хормоноподобен ефект, като масло от естрагон, розмарин, мента. Не трябва да се прилагат и топлинни процедури.

Масажът е профилактика, която предпазва бременната от целулит и трупането на излишни мазнини. През последните месеци поради напълняването и притискането на кръвоносните и лимфните съдове от околоплодните води и бебето се наблюдават застойни явления в долните крайници и неприятни отоци, усещане за тежест, понякога и болка.

Чрез специални похвати от лимфния дренаж и лечебния масаж се подобрява кръвообращението, а целта е посока на потока на течности да стане обратна на гравитацията. Защото подуването на долните крайници е основен проблем при повечето бъдещи майки. Той е по-силно изразен при жените, които имат нарушения в кръвообращението преди забременяването като разширени вени.

Центъра на тежестта на тялото – разположен в кръста, по време на бременност се измества (поради местонахождението на бебето) в корема, и се появяват болки в гърба. Масажът много помага, когато бременната се оплаква от болка между лопатките или дискомфорт в гърба, което може да е следствие от възобновен радикулит, плексит или прищипан нерв.

Масажът е разрешен до края на бременността по веднъж или два пъти седмично. След нарастването на корема, за удобство на бъдещата майка, се извършва в поза страничен лег или в седнало положение. Може да се съчетава с лека гимнастика, която също се предлага, и то по индивидуална програма, съобразена със състоянието на жената.

А за предпазване от стрии по кожата, кинезитерапевтът препоръчва процедури с етерични масла от гроздови семки, шипки, макадамия и невен. Като преди нанасянето на маслата срещу стрии е добре да се направи пилинг със соли от Мъртво море.

f | Сподели с приятели