9-та до 12-та Гестационна седмица – сърчицето на вашето бебе бие с до 140 удара в минута

9-та до 12-та Гестационна седмица от бременността – вече сте в последният месец на Първият триместър, така че вече напредвате доста, но все още бебето ви е мъниче и не е готово за живота извън утробата.

9-та до 12-та Гестационна седмица

Какво се случва с вас, с бебето ви през Третият месец от бременността ви? Как е добре да се храните, какво да правите? Дали бебето вече чува и усеща, когато му говорите? Колко е голямо?

Купища въпроси, на които ще ви отговорим в тази статия, понеже знаем колко е важно за вас това време от бременността и вълненията ви нарастват все повече и повече, също както въпросите ви.

Преди това обаче прочетете и материала ни за бременността от 5-та до 8-ма гестационна седмица – ще узнаете много неща за вас и бебето ви.

Какво се случва с бременната и малко повече за хранителните ѝ навици през 9-та до 12-та Гестационна седмица или трети месец от бременността

Вие все още сте леко раздразнителна, много чувствителна естествено и въпреки, че от поне два месеца насам се чувствате все така – всеки ден ви носи нови и по-силни емоции. Мъничкото човече растящо във вас става все по-голямо и не е само зрънце. Усещате го, чували сте как бие сърцето му и го обичате повече от всичко на света и сте готови на всичко за него. Майчините ви инстинкти работят на максимална степен и когато чуете детски плач, направо ви се свива сърцето.

Днес сте много по-променени от вчера и бебето в утробата ви сякаш ви прави още по-красива и сияеща от щастие и добрина. 9-та до 12-та гестационна седмица бележат края на Първият триместър. Външността ви все още не е толкова видимо променена, но околните намират във вас една странна промяна, сякаш сияние пробива от вътрешността ви и стопля всичко наоколо.

Добре е да поспрете с притесненията и да си отдъхнете – най-критичните три месеца за бременността ви вече са на път да останат зад гърба ви. Вероятността от спонтанен аборт значително намалява, а бебето става все по-силно и развито с всеки изминал ден – но ви остават още поне 6 месеца. Бременната е нормално да се чувства леко подута по време на този период от бременността си, понеже повече вода се отлага в тъканите ѝ. Обмяната на веществата е много по-забавена и затруднява доброто кръвообращение. Затова понякога краката и ръцете ви може да са ледени.

Нормално е бременните до края на третият месец от бременността да са наддали вече около 2 килограма, много малка част от тях са за бебето, повечето се трупат на вас. Коремчето се оформя полека. Матката нараства и имаме налице оформени плацента и околоплодни води. Хормоните на бременността произвеждащи се в големи количества през предходните два месеца са си свършили работата и мускулатурата на таза, връзките му и ставите са вече много по-гъвкави от преди.

От 9-та до 12-та гестационна седмица на бременността добрата стойка на бременната е много важна. Защо? Защото именно през този период се променят и лумбалните дискове на гръбначният ви стълб. За да се чувствате комфортно, когато седите, добре е да подпирате винаги кръста си с помощта на възглавница. Когато ходите или стоите стремете се да сте максимално изправени. Добрата новина е, че вече към края на третият месец повечето бременни казват сбогом на сутрешното неразположение и досадното повръщане. За някои то остава, но все пак и това се преживява.

Бюста ви сякаш е с един или два размера по-голям. Гърдите ви са много напрегнати, чувствителни и болезнени. Споменатото в началото на материала чувство за тревожност, раздразнение и лесна възбуда може да остане до края на 9-те месеца бременност, така че запасете се с търпение (или по-скоро близките ви). Гаденето изчезва, но пък може да се сдобиете със запек, понеже храносмилателната ви система е много ленива вече. За сметка на това всичко ви се хапва и дори храни, които сте ненавиждали, буквално ви привличат като магнит. Апетита ви е огромен вероятно. И все пак ограничавайте се в рамките на нормалното. Излишните килограми са опасни за нормалното протичане на бременността.

Относно хранителният ви режим, организмът ви се нуждае от значително количество белтъци. Те са градивният елемент на клетките, така че е добре да приемате около 60 грама на ден от тях. Може да си набавите от крехките риби и различни видове меса (пилешко, свинско, телешко). Също така от бобовите култури, млечните продукти и пълнозърнестите храни. Много е важно, ако искате вие и бебето ви да имате здрави кости, да приемате достатъчни количества витамин Д. Най-вече може да го набавите от слънцето, млечните продукти и яйчният жълтък.

Трябва да приемате до 4 пъти повече от витамина докато сте бременна, така че помислете по въпроса. За запека могат да ви помогната храните богати на растителна целулоза, като плодовете, житните растения и зеленчуците. Трябва през 9-та до 12-та гестационна седмица да пиете поне 2 литра вода дневно. Избягвайте пържени храни, зеле, лук, големи порции. Те подуват стомаха ви и ви карат да се чувствате зле.

Вашето бебе през 9-та до 12-та гестационна седмица от бременността

През третият месец бебето ви вече е преодоляло критичният период за бременността и тежи цели 18 грама приблизително. То е около 6 сантиметра и половина. А малкото му сърце бие с цели до 140 удара в минута (много по-бързо от това на възрастните). Стомахът на вашето бебе, освен че е оформен, вече функционира. Тук започва и времето за образуване на гръбначният стълб на вашето бебе. Освен това черният дроб на малкото вече образува кръвни клетки и бъбреците му вече пречистват кръвта в миниатюрното му телце.

Да, вашето бебе има много голяма глава, малко тяло и съвсем малки крайници – но пък прилича на човече изцяло. Мъникът вече има клепачи и уши при това. Устните му функционират напълно – може да се мръщи и да отваря и затваря устните си. Бебето може да смуче и поглъща околоплодна течност. То е доста по-защитено от инфекции, защото повечето му органи са оформени и работят.

Женската консултация през този период

От тук насетне при всеки преглед на женска консултация ще ви бъде измервано кръвното, ще ви теглят колко тежите и ще мерят размерите на матката ви. Гинекологът ви ще види на ехографа размерите на бебето и ще ги измери. Ще ви пусне да чуете ударите на сърцето му. Ще следи къде се намира ембриона и дали е един или може би са два. През 9-та до 12-та гестационна седмица от бременността е време да се преизчисли терминът за раждане спрямо размерите и функциите на бебето ви – ако не е бил определен точно. И все пак термина само ви ориентира, специалистите отчитат факта, че много малко бебета се раждат на или около термина си.

Сега е времето и бременната да посети зъболекаря си и да си направи изследвания за токсоплазмоза и антитела (макар и шанса за тези заболявания да е почти нулев). И отново, ако изпитвате силно и постоянно главоболие, течение от вагината подобно на кръв или с миризлив жълтеникав цвят, гади ви се, повръщате или корема ви боли ниско долу, както и ви втриса – незабавно отидете на лекар. Може вие и бременността ви да сте в опасност. Затова не чакайте да ви отмине.

Това беше най-важното за бебето и майката през периода на 9-та до 12-та гестационна седмица от бременността. Пазете се мили бременни и прочетете и материала ни за подуването на краката, докато сте бременни – ще намерите решение за този си проблем в него.

f | Сподели с приятели