Подуване на краката по време на бременност – съвети за мама и рискове

Подуването на краката по време на бременност – дали това е рисково и опасно? Защо се получава това състояние и какви са мерките, които може да вземе всяка бременна жена, освен че трябва да посети лекаря си веднага.

Подуването на краката по време на бременност

Ние сме ви споделяли материали за разширените вени по време на бременност.

Но днес ще си говорим изцяло за подуването на краката и причините за това. Как да облекчавате състоянието си и защо течностите се оттичат в краката ви докато сте бременни? Понякога подутите крака по време на бременност са признак на редица възпалителни процеси. Друг път подуването е просто в следствие на нездравословните ви навици и диета докато сте бременни.

Каквато и да е причината да се подуват долните ви крайници докато сте бременни, задължително се консултирайте с лекар, така ще намерите адекватното за вас лечение и няма да изпитвате силния дискомфорт, който причинява състоянието.

Подуването на краката по време на бременност – причини, рискове, съвети за мама и облекчаването на състоянието ѝ

Специалистите отчитат, че подуването на краката при бременните е все по-често явление. Обикновено подутите долни крайници са проблем свързан с последния Трети триместър от бременността. Повечето бременни жени смятат, че подуването е в следствие на тежестта им, но подутите крака са следствие на задържане на течности в тях или пък възпаление, което е белег на ранени или заболели стави, тъкани и сухожилия.

Не е задължително да се подуват само глезените на бременната. Могат да се подуят внезапно нейните бедра, коленете или прасците. Добре е да се научите да разпознавате причините за подуването на крайниците си, когато сте бременни. Така например нараняването на крака (изкълчване, хлъцване и други) е свързано с болка и невъзможност да стъпвате добре на нараненият крайник. Той бързо и силно се подува, задължително е да посетите лекар веднага!

Ако пък продължително време сте стоели седнали на едно място с висящи надолу крака – много е вероятно те силно да се подуят и дори да изтръпнат. Затова един съвет от нас, по време на бременността особено в края ѝ, когато сядате, дигайте краката си на нещо хоризонтално и ги оставяйте да отпочиват.

Подуването на краката по време на бременност за съжаление може да се дължи и на доста по-сериозни проблеми. Сред тях са сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или пък съсиреци на кръвта. Добре е да познавате клиничната картина на подутите долни крайници и да знаете, че ако краката ви се подуят без видима причина много бързо докато сте бременна, изпитвате затруднения с дишането, гърдите ви болят – веднага се обадете на лекар и максимално бързо отидете в болница, за да се изясни състоянието ви. Навярно не става дума за съсирек в белите дробове или сърдечно заболяване, но е добре да отхвърлите тези си съмнения.

Главно по време на бременността крайниците на бременната и нейното лице се подуват, понеже тя задържа течности в организма си и това дава израз в подуването. Причините за задържане на течности и факторите повлияващи процеса са много и различни. Накратко задържането на течности във вашите тъкани се нарича медицински „периферен отток“ и може състоянието да се свързва с проблеми в кръвоносната система, с бъбреците или пък в лимфната ви система.

Много често лекарите отбелязват, че подуването на краката докато сте бременни се дължи не на кръвоносни проблеми или такива със сърдечно-съдовата система, а просто на доста високо тегло и покачването на значителна телесна маса при бременната.

Причините за задържането на вода в тъканите на бременната и оттам за подуването на краката ѝ могат да бъдат: венозна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, тромбофлебити, хормонални дисбаланси, хронични заболявания на бъбреците или цироза на черния дроб, сърдечна недостатъчност или запушване на лимфите, перикардит или прекалена употреба на болкоуспокояващи (което е недопустимо по време на бременността).

От друга страна подутите крака на бременната може и да са в следствие на възпалителни процеси изявени в организма ѝ. Възпалените тъкани могат да са причинени от хронични артрити, от различни заболявания или наранявания. За разлика от подуването на краката в следствие на задържане на течности в тъканите, подуването поради възпаление се придружава и от болка (често силна и нетърпима).

Следните състояния могат да благоприятстват подуването на краката по време на бременност: наличието на целулит, изкълчен или навехнат глезен, киста или счупване на крака в областта на глезена и руптура на коляното или сухожилието, възпаление на коленните стави, подагра в начална фаза, ревматоиден артрит или остеоартрит.

Как да облекчите състоянието на подуване на краката по време на бременност и кога лекарската намеса е задължителна

На първо място, ако подуването на долните ви крайници е съпътствано със задух, трудно дишане, замайване и болка в областта на гърдите придружена от кашлица – веднага отидете в спешна помощ. Навярно имате остро сърдечно заболяване или пък кръвен съсирек в белите дробове. Това са много опасни състояния за вас и вашето бебе, затова трябва навреме да се реагира.

Когато долните ви крайници са подути внезапно и затова няма причини, като дълго стоене на едно място и обездвижване. Кожата на краката ви е бледа и по скоро жълта, болката в единият крайник е значителна – сигурно сте навехнали крака без да се усетите или сте го изкълчи още по-лошият вариант. Добре е да си запишете час при специалист, защото бременността ви спъва значително конвенционалното лечение и трябва да се търсят варианти.

За да облекчите и превентирате състоянието на подуването на краката по време на бременност, употребявайте значително малки количества сол в дневното си меню. Почивайте си по-често и не стойте с виснали надолу крака. Когато лежите или седите слагайте малка възглавничка под краката си, за да предотвратите струпването на течности в долната част на тялото си.

Избягвайте да носите стегнати еластични чорапи и когато ви се налага да стоите дълго време на едно място (прави или седнали) правете си кратки разходки за раздвижване. Никога не пийте медикаменти, дори и най-безобидните, докато сте бременна, без знанието на вашият наблюдаващ лекар.

Е, това е мили бременни, бременността си има своите „болезнени странични ефекти“, но важното е да елиминирате сериозните причини за подутите си крака, с другото все някак си ще се справите.

Успешна и лека бременност от нас и вижте как да се справите с ужасно неприятните крампи в краката.

f | Сподели с приятели