Подуването на краката по време на бременност – съвети за мама и рискове

Подуването на краката по време на бременност – дали това е рисково и опасно? Защо се получава това състояние и какви са мерките, които може да вземе всяка бременна жена, освен че трябва да посети лекаря си веднага! Ние сме ви споделяли материали за разширените вени и за крампите по време на бременност.

Подуването на краката по време на бременност

Но, днес ще си говорим изцяло за подуването на краката и причините за това. Как да облекчавате състоянието си и защо течностите се оттичат в краката ви докато сте бременни? Понякога подутите крака по време на бременност са признак на редица възпалителни процеси! Друг път подуването е просто в следствие на нездравословните ви навици и диета докато сте бременни.

Каквато и да е причината да се подуват долните ви крайници докато сте бременни, задължително се консултирайте с лекар, така ще намерите адекватното за вас лечение и няма да изпитвате силния дискомфорт, който причинява състоянието.

Подуването на краката по време на бременност – причини, рискове, съвети за мама и облекчаването на състоянието ѝ!

Специалистите отчитат, че подуването на краката при бременните е все по-често явление. Обикновено подутите долни крайници са проблем свързан с последния Трети триместър от бременността. Повечето бременни жени смятат, че подуването е в следствие на тежестта им, но подутите крака са следствие на задържане на течности в тях или пък възпаление, което е белег на ранени или заболели стави, тъкани и сухожилия.

Не е задължително да се подуват само глезените на бременната. Могат да се подуят внезапно нейните бедра, коленете или прасците. Добре е да се научите да разпознавате причините за подуването на крайниците си, когато сте бременни. Така например нараняването на крака (изкълчване, хлъцване и други) е свързано с болка и невъзможност да стъпвате добре на нараненият крайник. Той бързо и силно се подува, задължително е да посетите лекар веднага! Ако пък продължително време сте стоели седнали на едно място с висящи надолу крака – много е вероятно те силно да се подуят и дори да изтръпнат. Затова един съвет от нас, по време на бременността особено в края ѝ, когато сядате дигайте краката си на нещо хоризонтално и ги оставяйте да отпочиват!!!

Подуването на краката по време на бременност за съжаление може да се дължи и на доста по-сериозни проблеми. Сред тях са сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или пък съсиреци на кръвта. Добре е да познавате клиничната картина на подутите долни крайници и да знаете, че ако краката ви се подуят без видима причина много бързо докато сте бременна, изпитвате затруднения с дишането, гърдите ви болят – веднага се обадете на лекар и максимално бързо отидете в болница, за да се изясни състоянието ви! Навярно не става дума за съсирек в белите дробове или сърдечно заболяване, но е добре да отхвърлите тези си съмнения.

Главно по време на бременността крайниците на бременната и нейното лице се подуват, понеже тя задържа течности в организма си и това дава израз в подуването. Причините за задържане на течности и факторите повлияващи процеса са много и различни. Накратко задържането на течности във вашите тъкани се нарича медицински „периферен отток“ и може състоянието да се свързва с проблеми в кръвоносната система, с бъбреците или пък в лимфната ви система. Много често лекарите отбелязват, че подуването на краката докато сте бременни се дължи не на кръвоносни проблеми или такива със сърдечно-съдовата система, а просто на доста високо тегло и покачването на значителна телесна маса при бременната!

Причините за задържането на вода в тъканите на бременната и оттам за подуването на краката ѝ могат да бъдат: венозна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, тромбофлебити, хормонални дисбаланси, хронични заболявания на бъбреците или цироза на черния дроб, сърдечна недостатъчност или запушване на лимфите, перикардит или прекалена употреба на болкоуспокояващи ( което е недопустимо по време на бременността!).

От друга страна подутите крака на бременната може и да са в следствие на възпалителни процеси изявени в организма ѝ. Възпалените тъкани могат да са причинени от хронични артрити, от различни заболявания или наранявания. За разлика от подуването на краката в следствие на задържане на течности в тъканите, подуването поради възпаление се придружава и от болка (често силна и нетърпима). Следните състояния могат да благоприятстват подуването на краката по време на бременност: наличието на целулит, изкълчен или навехнат глезен, киста или счупване на крака в областта на глезена и руптура на коляното или сухожилието, възпаление на коленните стави, подагра в начална фаза, ревматоиден артрит или остеоартрит.

Как да облекчите състоянието на подуване на краката по време на бременност и кога лекарската намеса е задължителна?

На първо място, ако подуването на долните ви крайници е съпътствано със задух, трудно дишане, замайване и болка в областта на гърдите придружена от кашлица – веднага отидете в спешна помощ!!! Навярно имате остро сърдечно заболяване или пък кръвен съсирек в белите дробове. Това са много опасни състояния за вас и вашето бебе, затова трябва навреме да се реагира! Когато долните ви крайници са подути внезапно и затова няма причини, като дълго стоене на едно място и обездвижване. Кожата на краката ви е бледа и по скоро жълта, болката в единият крайник е значителна – сигурно сте навехнали крака без да се усетите или сте го изкълчи още по-лошият вариант. Добре е да си запишете час при специалист, защото бременността ви спъва значително конвенционалното лечение и трябва да се търсят варианти.

За да облекчите и превентирате състоянието на подуването на краката по време на бременност, употребявайте значително малки количества сол в дневното си меню. Почивайте си по-често и не стойте с виснали надолу крака. Когато лежите или седите слагайте малка възглавничка под краката си, за да предотвратите струпването на течности в долната част на тялото си. Избягвайте да носите стегнати еластични чорапи и когато ви се налага да стоите дълго време на едно място (прави или седнали) правете си кратки разходки за раздвижване. Никога не пийте медикаменти, дори и най-безобидните, докато сте бременна, без знанието на вашият наблюдаващ лекар!

Е, това е мили бременни, бременността си има своите „болезнени странични ефекти“, но важното е да елиминирате сериозните причини за подутите си крака, с другото все някак си ще се справите. Успешна и лека бременност от нас и вижте, как да се справите с ужасно неприятните крампи в краката!?

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели