Диастаза след раждане – как да се справим

Ако сте родили преди месеци, а коремът ви все още изглежда неестествено голям, твърде възможно да имате диастаза, за която не подозирате.

Диастаза след раждане

По време на бременността нарастващата матка разтяга коремните мускули, те се разделят на две половини, които постепенно се раздалечават, за да ѝ направят място.

След раждането започва процес на свиване на матката, която достига размерите си от преди бременността. Тогава коремните мускули отново се доближават и се свързват, образувайки единна коремна стена.

Понякога обаче този процес не завършва докрай и между правите коремни мускули остава малко разстояние. Това състояние е известно като диастаза (diastasis recti).

Освен при бременност диастаза може да се получи от напълняване, неправилна стойка и походка, лошо храносмилане. Причината при някои жени коремът да не се прибира напълно след раждане е ниската степен на еластичност на съединителната тъкан.

Какви са симптомите на диастазата

  • Поява на триъгълник в областта на корема при изправяне;
  • Усещане за дупка между правите коремни мускули;
  • Неестествено голям корем;
  • Коремна болка;
  • Болка в горната част на гърба;

Как да разберем дали имаме диастаза

Легнете на пода по гръб със свити колене. Поставете едната ръка на корема си в областта на пъпа, а другата под главата си. Повдигнете главата и раменете си бавно нагоре, все едно ще правите коремна преса. С пръстите на ръката опипайте коремните мускули малко над пъпа и установете колко е разстоянието между тях.

За естествено раздалечаване се приема такова от 7 до 13 мм. над пъпа, съответно ако измереното разстояние е по-голямо, това сочи за наличие на проблем.

Какви могат да бъдат последиците от диастазата

  • Слаби коремни мускули;
  • Загуба на еластичност на тазовото дъно, което може да доведе до смъкване на органите в малкия таз;
  • Болка в гърба или ниско корема;
  • Поява на херния;

Как може да бъде отстранена диастаза ректи

В зависимост от големината на диастазата и тежестта на оплакванията състоянието може да бъде повлияно чрез упражнения или оперативна намеса.

Леката или средна диастаза лесно се поддава на лечение чрез гимнастика, правилен хранителен режим, промяна на стойката. Ако диастазата е по-голяма от 4 пръста или има наличие на херния, жената трябва задължително да се консултира с хирург.

Препоръки за прибиране на диастазата

Избягвайте тежки физически натоварвания

Не носете тежко, внимавайте при навеждане и изправяне от легнало положение;

Правете подходящи упражнения

Не всички упражнения са добър избор при наличие на диастаза, някои дори може да я влошат. Затова се консултирайте със специалист, който да ви изготви специална програма; Избягвайте упражнения, натоварващи коремните мускули, като коремни преси и др.

Изправете стойката си

За да имаме здрави коремни мускули е важно гръдния кош и таза да бъдат в анатомичната си позиция. Неправилната стойка води до раздалечаване на гръдния кош, който дърпа правите коремни мускули встрани.

Ако не коригирате стойката си, мускулите няма как да се доближат за да започне съединителната тъкан да се възстановява. В оптималния случай трябва да има права линия от кокалчето на глезена, през таза и рамото до ухото. В началото, разбира се, ще ви е трудно да стоите така, но с достатъчно упоритост, ще свикнете;

Хранете се здравословно

Важно е да приемате голямо количество протеини и най-вече колаген, който е отговорен за възстановяването на разкъсаната съединителна тъкан.

Избягвайте да консумирате храни, които предизвикват подуване на корема и натрупване на излишна мастна тъкан. Осигурете си достатъчно източници на витамини и минерали, както и много течности;

Можем ли да предотвратим появата на диастаза

За да се предпазите от диастаза избягвайте вдигането на тежести, особено по време на бременност. Запекът и силните напъни също могат да бъдат провокиращ фактор за развитие на диастаза, затова контролирайте добре хранителния си режим.

Не се обездвижвайте и не носете високи токчета ежедневно. Не допускайте неправилна стойка и походка. Натрупването на излишни килограми и особено на мастна тъкан в областта на корема също предразполага към появата на диастаза.

Прочетете и статията ни за прибиране на корема след раждане – ще ви бъде полезна.

f | Сподели с приятели