Здравето на бебето и майката – как да сме по-здрави

Здравето на бебето и майката е много важно не само в първите месеци от развитието на бебето, но и когато детето порасне и започнем да го извеждаме често навън.

Здравето на бебето и майката – как да сме по-здрави

Ако си мислите, че след като зимата си отиде, болестите са отминал спомен, то пролетта е „опасен сезон“ в много отношения.

Освен че можете да развиете куп алергични реакции, както вие, така и бебето ви, можете да се влачите постоянно с хрема и кашлица, чудейки се защо от една болест минавате в друга? Пролетта, освен че причинява така популярната „пролетна умора“, която се изразява в една обща отпадналост на организма – често е причинител на неприятна хрема и упорита кашлица.

След зимата организмът на бебето и майката е силно изтощен. Обикновено свежата храна за мама и кърмата за бебето не са достатъчен източник на енергия и здраве. В този материал ще ви споделим няколко очевидни и прости съвета как целогодишно да сте по-здрави – затова четете!

Преди това е добре да хвърлите и един поглед на материала ни за кожните неволи при новороденото.

Здравето на бебето и майката – да боледуваме по-рядко е възможна мисия

По законите на природата нашите бебета се раждат с изключително силен имунитет, ако сме имали една нормално протекла бременност и раждане. Навярно, ако имате второ дете, се чудите как то не се разболява толкова често, както по-големият му брат или сестра? Причината е в по-силната имунна система на бебетата и факта, че приема на кърма до голяма степен усилва имунитета на беззащитните мъничета.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Когато бебето расте, повечето родители несъзнателно го изнежват. Това може да е с приема на редица лекарства, които понижават силната естествена имунна защита. Поради приема на нездравословна храна или прекаленото обличане да речем.

Истината е, че колкото повече пазим децата си, толкова повече ги разболяваме! Ако оставяме в повечето случаи имунитета им да проработи и да се пребори с леката настинка, без да даваме излишни лекарствени препарати – те ще боледуват все по-рядко и по-кратко.

Освен прием на естествени подсилващи имунитета препарати, като витамин Ц, сироп от черен бъз или даването на плодове и зеленчуци – трябва да оставяме и организма на децата ни, както и нашият да се бори с болестта – понеже така се изгражда имунитет, които ни пази в последствие.

Тук много родители ще възразят, че това са глупости, но не става въпрос да оставим детето си да страда и да влошим състоянието му. Винаги консултацията с лекар е наложителна, но даването на лекарства и антибиотици вреди повече, отколкото помага – особено когато може да се излекуваме и без тях. Ако искаме да боледуваме по-рядко ние и децата ни – то трябва да се храним здравословно, да не пропускаме разходките сред природата и да не допускаме имунната ни система да стане „мързелива“.

Здравето на бебето и майката – как стигаме до честото боледуване и защо лекарствата вредят

Лекарствата са необходимото зло, но когато прекаляваме с тях – както често днес се случва, вредите са огромни. Така например, когато бебето ни има кашлица, температура, хрема, както и ние разбира се – вземаме лекарства за понижаване на температурата, за втечняване на секрета в бронхите, за спиране на хремата. Лекарствата действат върху определен симптом на болестта, те не активират собствената ни имунна система да се справи с тези симптоми, а я блокират и изземат функциите ѝ.

Тук повечето родители ще се запитат какво от това, че лекарствата лекуват нас и децата ни, наместо собствената ни имунна система? Просто по този начин унищожаваме имунната си система и тя спира в даден момент да работи. Така ставаме зависими от лекарствата, когато се разболеем, дори и най-леко! Бебето се ражда с естествен имунитет, който ние лека-полека наместо да повишаваме, понижаваме и повярвайте така не му правим добра услуга. Просто го разболяваме по-често и по-тежко за жалост.

Пика на детската заболеваемост е около 2 до 7 години, когато детето се сблъсква с новата среда в градината, в училище. То се храни под час, спи под час, но и общува с много повече деца. Поради тази причина всяка седмица е болно, но ако съумеем да овладеем тези болести навреме и без силни лекарства – то имунитета на детето ни става значително по-силен с времето и то започва да боледува по-рядко и по-кратко.

Лекарите сами признават, че бебето или детето лекувано веднъж с антибиотик, отново се лекува поредица пъти по този начин. Антибиотикът, както при възрастните, в по-голяма степен при децата, намалява защитните им способности срещу болести и зарази.

Така след един грип следва друг и така по няколко пъти. След антибиотика бебето е много по-податливо на грипни заболявания, защото организма му е изнежен. Правилото, ако можем да минем без антибиотик е много по-добре – важи за малки и големи.

Здравето на бебето и майката ще бъде много по-добро и боледуването ще е рядко, ако наместо да потискаме имунната си система с лекарства и дадем възможност да работи и да укрепва, за да може да ни лекува в последствие! Добро средство за подпомагане на естествения имунитет е хомеопатията. Дано ви бяхме полезни!

Четете и материала ни за температурата при бебето – ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели