Алергии по време на бременност

Алергиите създават сериозен дискомфорт на голяма част от възрастните и децата.

Алергии по време на бременност

Още по-неприятна е ситуацията когато алергията се развие или обостри по време на бременност.

Кои са най-честите алергии, от които страдат бременните жени

Алергичен ринит

Най-честото алергично заболяване е ринитът. Той засяга около 20% от хората. Обикновено започва в детска или юношеска възраст, но е възможно да се развие и по-късно. Изразява се в запушен нос, хрема, кихане, сърбеж и дразнене в носа, понякога зачервяване и сълзене на очите.

Често ринитът е сезонен, но може да бъде и целогодишен, в зависимост от конкретния алерген. Най-често го провокират полени, домашен прах, акари. Може да се влоши от излагане на студен и мръсен въздух, цигарен дим, както и от прием на някои храни, напитки и лекарства.

По време на бременността съществуващия ринит може да се проявява по-често и по-тежко от обикновено както и е възможно да се отключи за първи път. Важно е да се разграничи от хормоналния ринит, от който страдат много бременни жени. За уточняване на диагнозата е нужно да се посети алерголог.

Копривна треска

Уртикарията е друг разпространен вид алергична реакция. Често е предизвикана от храни и медикаменти. Обостря се при стрес, хормонален дисбаланс, различни заболявания.

По време на бременността уртикарията може да бъде по-тежка от обикновено, а може и да не се прояви изобщо.

Бронхиална астма

Астмата най-често се отключва в ранна детска или юношеска възраст, въпреки че не е изключено и по-късно начало. Бременните жени, страдащи от астма, задължително се наблюдават от алерголог или пулмолог през цялата бременност.

Спирането на лекарствата може да бъде опасно както за жената така и за плода, затова трябва да става само под лекарски контрол.

Как алергиите се отразяват на бременността

В повечето случаи алергиите не възпрепятстват нормалното протичане на бременността и не застрашават здравето на плода. Повечето антиалергични лекарства са безопасни за бебето и могат да бъдат приемани по време на бременността. Ако следвате съветите на лекаря може да имате една напълно нормална и здравословна бременност, въпреки дискомфорта, който ви носят алергиите.

Предават ли се алергиите на бебето

При алергичните заболявания има известна наследственост. Статистиката показва, че ако единия родител е алергичен, вероятността детето да развие алергия е 30%, а ако и двамата родители са алергични – 60%.

Как да предотвратим и контролираме алергичните прояви през бременността

  • Ако алергията е сезонна и се провокира от полени и цветен прашец, опитайте се да прекарвате възможно най-много време вкъщи или някъде на закрито по време на активния сезон на цъфтеж на растенията. Най-добре е да се излиза и проветрява след дъжд. При прибиране вкъщи, сложете всички дрехи за пране и се изкъпете, тъй като полените полепват по кожата и косата ви.
  • При алергия към домашен прах е добре да помолите друг член на семейството да почиства дома по време на бременността ви. Използвайте прахосмукачка с воден филтър или парочистачка и избягвайте употребата на почистващи препарати. Проветрявайте редовно и използвайте пречиствател за въздух;
  • Избягвайте да ходите на гости в жилища, в които се отглеждат домашни любимци;
  • Не посещавайте заведения или други помещения с тютюнев дим;
  • Ако имате или някога сте имали хранителни алергии, не консумирайте храните и напитките, които знаете, че ги предизвикват, освен това избягвайте храни, богати на хистамин и известни алергени като: ядки, червено вино, морски деликатеси, колбаси, ягоди, соя.

f | Сподели с приятели