Бременни сте – но сте страстни привърженици на кафето

Ако сте свикнали да пиете кафе, но сега вече сте бременна и се чудите дали да го спрете? – недейте.

бременност и кафе

Едно съвременно изследване показва, че можете да приемате кафе по време на бременността, но в умерени количества. Какво ще рече това? Изследователите са определили, че на ден до 100 мл. кафе не е опасно за развиващият се плод.

И все пак много други храни и напитки съдържат кофеин, така че можете неусетно да надвишите дозата! Не бива веднага да спирате приема си на кафе докато сте бременни ако не се чувствате зле от това.

Ако обаче ви се гади, вие ви се свят и като цяло кофеиновата напитка ви кара да се чувствате зле – спрете я веднага. Когато вие се чувствате зле, често и бебето се чувства така.

И сега да развенчаем мита за приема на безкофеиновото кафе! В кафето без кофеин има кофеин, но той е в много по-малки дози от обичайното. Реално погледнато в едно кафе-еспресо има около 90 милиграма кофеин, а самото кафе е стандартно около 30 милилитра. В същото безкофеиново еспресо от 30 милилитра има не повече от 20 милиграма кофеин. Така че ако изберете да пиете кафе без кофеин, да знаете, че то има кофеин, но е в по-малки дози.

Всъщност какви могат да бъдат рисковете, когато пиете кафе или приемате високи дози кофеин, докато сте бременни? Според редица изследвания най-големият установен риск е спонтанния аборт. Наред с него се нарежда и преждевременното раждане или бебе родено с прекалено ниско тегло.

Докато сте бременна всичко, което хапвате и пиете, преминава през плацентата в организма на бебето ви. Това се отнася и за кофеина, който в големи количества може да увреди клетките на бебето! Освен това кофеина свива кръвоносните съдове и така може да ограничи притока на кръв и кислород с нея към плацентата и бебето.

Рискът да родите мъртво бебе значително се увеличава, ако пиете по 8 или повече чаши кафе на ден. При майките, които не приемат кофеиновата напитка, този риск е доста по-минимален. Ако пиенето на кафе ви понася докато сте бременни – пийте го, но в умерени дози.

Ако обаче не може да спите, имате киселини, ускорен сърдечен ритъм или високо кръвно – не рискувайте да приемате кафе.

Вслушайте се в организма си и мислете за здравето на бебето си и вашето. Не винаги сте пили кафе, можете да го спрете по всяко време.

f | Сподели с приятели