Киселини през бременността – как да ги облекчим

Едно от най-честите неприятни състояния, които съпътстват бременността, са досадните киселини. Те могат да се появят още в първото тримесечие, но обикновено са най-силни в напреднала бременност.

Киселини през бременността – как да ги облекчим

Какво представляват киселините и защо се повяват

Киселините се проявяват с парене зад гръдната кост, болка в горната част на стомаха, често оригване, парене и дразнене в гърлото.

Основната причина за поява на киселини през бременността е промяната в хормоналните нива и повишеното производство на естроген и прогестерон, които отпускат гладката мускулатура. В резултат на това мускулният пръстен между стомаха и хранопровода се отпуска и позволява връщането на стомашно съдържимо обратно по хранопровода към гърлото. Стомашните киселини дразнят чувствителната лигавица и се появява парене. Отпускането на мускулатурата на стомашно-чревния тракт води до по-бавно придвижване на храната, което се проявява още със запек, подуване и влошено храносмилане.

В по-късен етап на бременността, нарастването на плода в матката притиска стомаха и още повече увеличава киселините и дискомфортът.

Прочетете и статията ни как да облекчите дискомфортния запек по време на бременността.

Как да облекчим киселините при бременност

· Хранете се с по-малки порции – постепенно намалете количеството на порцията и хапвайте по-често. Преяждането води до дискомфорт, подуване и киселини, освен това е вредно. С напредването на бременността стомаха ви ще се свива и приетото количество храна на едно ядене ще намалява. Умереното хранене ще ви предпази и от качването на излишни килограми.

· Разхождайте се – избягвайте да си лягате веднага след хранене. Движението ускорява перисталтиката и подобрява храносмилането.

· Избягвайте храни, които дразнят стомаха и засилват киселините: цитрусови плодове, горчица, домати, прекалено кисели, мазни, пикантни храни, шоколад, пържени храни, кафе. Вместо това наблягайте на млечните продукти, сурови или задушени зеленчуци, риба, месо, яйца, пълнозърнести изделия.

· При пристъп на киселини хапнете малко кисело мляко с мед. След хранене дъвчете дъвка, тъй като това стимулира слюнчестите жлези да отделят слюнка, която неутрализира стомашните киселини.

· Хранете се бавно и не комбинирайте яденето с напитки тъй като по този начин разширявате и натоварвате допълнително стомаха. Избягвайте да пиете и големи количества вода или други течности непосредствено след хранене.

· Избягвайте късното хранене – според специалистите между вечерята и времето за сън трябва да има интервал от поне 2 часа.

· Избягвайте дрехи, които са прекалено стегнати в областта на гърдите или талията за да не притискате излишно стомаха.

· Ако киселините смущават съня ви, пробвайте да спите на по-висока възглавница.

· Пийте чай от джинджифил – той улеснява храносмилането и намалява стомашния дискомфорт като киселини и подуване.

· В случай, че изброените мерки не дадат резултат и киселините са особено силни може да се наложи да вземате антиацидни – препарати против киселини. Преди да го направите се консултирайте с гинеколога, който следи бременността ви.

Да взимаме ли сода бикарбонат за намаляване на киселините

Сода бикарбонат се е наложила като едно най-достъпните и често използвани средства за намаляване на киселините в домашни условия. След нейния прием киселините бързо се неутрализират, но това стимулира производството на още по-голямо количества и по-концентрирана киселина, която всъщност нанася още по-сериозни поражения върху хранопровода.

Така, въпреки че получавате моментно облекчение, в дългосрочен план рискувате да си навредите. Повечето антиацидни лекарства са безопасни по време на бременност, така че най-добре обсъдете техния прием с вашия лекар, а не експериментирайте със средства като сода за хляб.

f | Сподели с приятели