Киселини през бременността – как да ги облекчим?

Едно от най-честите неприятни състояния, които съпътстват бременността, са досадните киселини. Те могат да се появят още в първото тримесечие, но обикновено са най-силни в напреднала бременност.

Киселини през бременността – как да ги облекчим

Какво представляват киселините и защо се повяват?

Киселините се проявяват с парене зад гръдната кост, болка в горната част на стомаха, често оригване, парене и дразнене в гърлото.

Основната причина за поява на киселини през бременността е промяната в хормоналните нива и повишеното производство на естроген и прогестерон, които отпускат гладката мускулатура. В резултат на това мускулният пръстен между стомаха и хранопровода се отпуска и позволява връщането на стомашно съдържимо обратно по хранопровода към гърлото. Стомашните киселини дразнят чувствителната лигавица и се появява парене. Отпускането на мускулатурата на стомашно-чревния тракт води до по-бавно придвижване на храната, което се проявява още със запек, подуване и влошено храносмилане.

В по-късен етап на бременността, нарастването на плода в матката притиска стомаха и още повече увеличава киселините и дискомфортът.

Прочетете и статията ни как да облекчите дискомфортния запек по време на бременността.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Как да облекчим киселините?

· Хранете се с по-малки порции – постепенно намалете количеството на порцията и хапвайте по-често. Преяждането води до дискомфорт, подуване и киселини, освен това е вредно. С напредването на бременността стомаха ви ще се свива и приетото количество храна на едно ядене ще намалява. Умереното хранене ще ви предпази и от качването на излишни килограми.

· Разхождайте се – избягвайте да си лягате веднага след хранене. Движението ускорява перисталтиката и подобрява храносмилането.

· Избягвайте храни, които дразнят стомаха и засилват киселините: цитрусови плодове, горчица, домати, прекалено кисели, мазни, пикантни храни, шоколад, пържени храни, кафе. Вместо това наблягайте на млечните продукти, сурови или задушени зеленчуци, риба, месо, яйца, пълнозърнести изделия.

· При пристъп на киселини хапнете малко кисело мляко с мед. След хранене дъвчете дъвка, тъй като това стимулира слюнчестите жлези да отделят слюнка, която неутрализира стомашните киселини.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

· Хранете се бавно и не комбинирайте яденето с напитки тъй като по този начин разширявате и натоварвате допълнително стомаха. Избягвайте да пиете и големи количества вода или други течности непосредствено след хранене.

· Избягвайте късното хранене – според специалистите между вечерята и времето за сън трябва да има интервал от поне 2 часа.

· Избягвайте дрехи, които са прекалено стегнати в областта на гърдите или талията за да не притискате излишно стомаха.

· Ако киселините смущават съня ви, пробвайте да спите на по-висока възглавница.

· Пийте чай от джинджифил – той улеснява храносмилането и намалява стомашния дискомфорт като киселини и подуване.

· В случай, че изброените мерки не дадат резултат и киселините са особено силни може да се наложи да вземате антиацидни – препарати против киселини. Преди да го направите се консултирайте с гинеколога, който следи бременността ви.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Да взимаме ли сода бикарбонат за намаляване на киселините?

Сода бикарбонат се е наложила като едно най-достъпните и често използвани средства за намаляване на киселините в домашни условия. След нейния прием киселините бързо се неутрализират, но това стимулира производството на още по-голямо количества и по-концентрирана киселина, която всъщност нанася още по-сериозни поражения върху хранопровода.

Така, въпреки че получавате моментно облекчение, в дългосрочен план рискувате да си навредите. Повечето антиацидни лекарства са безопасни по време на бременност, така че най-добре обсъдете техния прием с вашия лекар, а не експериментирайте със средства като сода за хляб.

| Сподели с приятели